Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΛ 1182 25-7-2014 ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ ΜΙΣΘΟΙ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 1.500 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.


1)ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ 1.500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΤΟΜΙΚΟ Η ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ.
2)ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΙΣΘΩΤΩΝ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο ΩΣ ΑΝΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΙ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ.
3)ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΣΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΥ, Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΡΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΧΙΣΝΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΙΒΑΝ.
4) ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ,ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΙΒΑΝ ΤΥΧΟΝ ΝΕΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΗΔΗ ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΚΛΕΙΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Η ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΝΕΟ.
5)Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΟΦΕΙΛΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ  ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΑΦΜ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΙΒΑΝ ΠΟΥ ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤΑΧΙΣΝΕΤ.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/ ΤΕΥΧΟΣ Α/ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 183/3/8/2008 ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΡΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.



ΑΡΘΡΟ 2
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ  ΘΕΡΑΠΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
1. Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον κανονισμό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τη  συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται :
α. Nα συμμορφώνονται με τις διατάξεις του  παρόντος  διατάγματος, ειδικά όσον αφορά την υποχρέωση ορθής  συνταγογράφησης, τις διατάξεις της νομοθεσίας και των οδηγιών των αρμοδίων Υπουργείων περί του τρόπου, χρόνου και όρων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους.
β. Να ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.
γ. Να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών και να τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος.
δ. Να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας και να διαπιστώνουν  εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας, βεβαιώνοντας ότι υπάρχειικανότητα.
ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα  φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο  για νοσήματα της ειδικότητάς τους. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και  σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.
στ. Να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, για την ίδια νόσο, ώστε  να αποφεύγεται η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων  η δραστική ουσία των οποίων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στο συγκεκριμένο ασθενή ή ακατάλληλη για την περίπτωσή του. Επιτρέπεται όμως η αναγραφή ισοδυνάμου σκευάσματος που ταυτίζεται φαρμακολογικώς από πλευράς ουσίας με φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί. τους στους ασθενείς ασφαλισμένους του ιδρύματος που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μόνο όταν ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Για την εν λόγω  συνταγή χρησιμοποιείται ένα φύλλο του συνταγολογίου στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα φαρμάκωνπου καλύπτει, σύμφωνα με τη δοσολογία, τη θεραπευτική αγωγή των αντίστοιχων ημερών. Η εν λόγω  συνταγή θεωρείται από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρότου ιδρύματος. . Να μην προτρέπουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλισμένους να εκτελούν τις εκδιδόμενες συνταγές σε συγκεκριμένο φαρμακείο και να μην προσκομίζουν  οι ίδιοι τις συνταγές στο φαρμακείο για εκτέλεση. Η παράβαση αυτή συνεπάγεται και την πειθαρχική δίωξη του ιατρού από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. 2. Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος. Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενεσίμων διαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.
Επίσης συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι  ενός (1) μηνός καθώς και «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρiμηνης διάρκειας, μόνο  βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει  ο  γιατρός ειδικότητας  και πάντως όχι πέραν  της διετίας από την έκδοσή της. Τις αυτές υποχρεώσεις έχουν και οι ιατροί χωρίς ειδικότητα που συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ή  ασφαλιστικούς οργανισμούς υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 περ. στ’ του παρόντος διατάγματος.
3. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ανεξάρτητα τυχόν ποινικών ευθυνών,αποτελεί:
Για τους ιατρούς του ΕΣΥ καθώς και τους ιατρούς, μονίμους ή επί συμβάσει των ασφαλιστικών οργανισμών, πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία. Για τους ιατρούς τους συμβεβλημένους με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, λόγο διακοπής της σύμβασης από 10 εργάσιμες ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες, που  κρίνεται από το αρμόδιο όργανο. Σε περίπτωση υποτροπής διακόπτεται η σύμβαση. Νέα σύμβαση δεν μπορεί να συναφθεί πριν από την παρέλευση έξι (6) μηνών απότην καταγγελία. Για τους μη συμβεβλημένους ιατρούς, λόγο αποκλεισμού κάθε συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.Σε κάθε περίπτωση οι παραβάσεις των ιατρών γνωστοποιούνται και στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να επιβάλει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.
4. Σε περίπτωση παραβάσεως των προβλεπόμενων υπό του παρόντος άρθρου υποχρεώσεων των ιατρών πλην των αναφερομένων στην ανωτέρω παράγραφο πειθαρχικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται επιπλέον στους γιατρούς που συνδέονται  με  οποιαδήποτε σχέση με τους ασφαλιστικους οργανισμούς και τον ΟΠΑΔ, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους, οι κάτωθι κυρώσεις:
α. Σύσταση ή επίπληξη.
β. Πρόστιμο κυμαινόμενο από 500 − 10.000 € αναλόγως με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των προστίμων, τα ποσά αυτά εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων εφαρμόζονται ανάλογα τα αναφερόμενα στην περ. στ΄ του  άρθρου 4  του παρόντος δ/τος.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
 ΤΜΗΜΑ Δ΄
Πληροφορίες: Ε. Ταμβίσκου, Μ. Στάντζου
Τηλέφωνο : 210 – 3375046 - 463
FAX : 210 – 3375354
2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
 ΤΜΗΜΑΤΑ Α’ & Β’
Πληροφορίες: Ι.Τσιντή, Μ. Πρινιωτάκη
Τηλέφωνο : 210 – 3605159, 210- 3614280
FAX : 210 – 3635077
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ

 Αθήνα, 14 Αυγούστου 2014
 ΠΟΛ. 1194
 ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των διατάξεων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης  Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008).
Αντικείμενο του ν.3691/2008 (Α΄ 166), όπως ισχύει, είναι η πρόληψη και καταστολή των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της
χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους κινδύνους που ενέχουν. Στο άρθρο 3 του ν.3691/2008 ορίζονται τα
βασικά αδικήματα στα οποία περιλαμβάνονται τα αδικήματα α) της φοροδιαφυγής που προβλέπονται στο άρθρο 17, στο άρθρο 18 με την εξαίρεση της περίπτωσης α΄ της
παραγράφου 1 και του άρθρου 19 με την εξαίρεση της περί εδαφίου της παραγράφου 1 του ν.2523/1997 (Α΄ 179), όπως ισχύουν, β) της λαθρεμπορίας και γ) της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, που προβλέπονται στο άρθρο 25 του ν.1882/1990 (Α΄ 43), όπως ισχύει, με την εξαίρεση της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1, καθώς και της μη καταβολής χρεών που προκύπτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμαπου επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητικές ή άλλες αρχές.ΑΔΑ:
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν.3691/2008 οι Δ.Ο.Υ. και τα ελεγκτικά κέντρα, όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των
λοιπών αδικημάτων αρμοδιότητάς τους, που υπάγονται στα βασικά αδικήματα ως ανωτέρω, υποβάλλουν αναφορές στην Αρχή του άρθρου 7 ν.3691/2008, ενημερώνοντας
συγχρόνως και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης. Στη συνέχεια, εφόσον κατά την έρευνα της Αρχής συντρέχουν οι οριζόμενες από το άρθρο 48 του ν.3691/2008προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος της Αρχής διατάσσει, σε επείγουσες περιπτώσεις, την  απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακούστοιχείου.Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, σκοπός του ν.3691/2008 είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ως εκ τούτου τυχόν επιβληθείσα απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, που επιβάλλεται με διάταξη (απόφαση) του ανακριτή ή του δικαστικού συμβουλίου ή στην ως άνω περίπτωση του Προέδρου της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008 (άρθρο 48 του ν.3691/2008) αποσκοπεί στο να εμποδίσει οποιαδήποτε διάθεση του εκάστοτε περιουσιακού στοιχείου, είτε από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, είτε από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί, ότι σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, θα είναι δυνατή η δήμευση αυτών, είτε ως παρεπόμενης  ποινής, είτε ως μέτρου ασφαλείας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων φορέων με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν.3691/2008,όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 68 του ν.4174/2013 (Α΄ 170), ορίστηκε ότι η Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 οφείλει να ενημερώνει μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από φορολογικά αδικήματα, τελωνειακά αδικήματα ή αδικήματα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο αποστέλλοντας τις σχετικές διατάξεις (αποφάσεις). Για την αξιοποίηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στις διατάξεις (αποφάσεις) της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008 αποφασίστηκε η αποστολή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Δ.Ο.Υ., ελεγκτικά κέντρα και Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης κατά περίπτωση) προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να είναι ενήμερες για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν δεσμευτεί από την Αρχή, ώστε να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.Κατόπιν των ανωτέρω, οι ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν οι προαναφερθείσες υπηρεσίες, κατά  λόγο αρμοδιότητας, είναι οι ακολουθες.
Α. Τμήμα Εσόδων
Εφόσον στη διάταξη (απόφαση) της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008, περιλαμβάνεται απαγόρευση εκποίησης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβασης ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος επ΄αυτού, το τμήμα Εσόδων καταχωρεί δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού, για μεταβίβαση ακινήτου, στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS.
Διευκρινίζεται ότι η μη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, αφορά αποκλειστικά στα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευτεί με τη διάταξη. Εξυπακούεται
ότι εφόσον το αποδεικτικό ζητηθεί για μεταβίβαση μη δεσμευμένου ακινήτου, το αποδεικτικό ενημερότητας ή η βεβαίωση οφειλής κατά περίπτωση χορηγείται για το
συγκεκριμένο, μη δεσμευμένο ακίνητο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτών κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ΚΦΔ και τα
οριζόμενα στις Αποφάσεις ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1274 και 1275/2013, όπως ισχύουν.Κατά την καταχώριση της δέσμευσης πρέπει να αναφέρεται στις παρατηρήσεις ο αριθμός της διάταξης (απόφασης) της Αρχής του άρθρου 7 ν.3691/2008. Η διάταξη  οι ακόλουθες .
 Α. Τμήμα Εσόδων Εφόσον στη διάταξη (απόφαση) της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008, περιλαμβάνεται απαγόρευση εκποίησης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβασης ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος επ΄αυτού, το τμήμα Εσόδων καταχωρεί δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού, για μεταβίβαση ακινήτου, στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS. Διευκρινίζεται ότι η μη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, αφορά αποκλειστικά στα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευτεί με τη διάταξη. Εξυπακούεται ότι εφόσον το αποδεικτικό ζητηθεί για μεταβίβαση μη δεσμευμένου ακινήτου, τοαποδεικτικό ενημερότητας ή η βεβαίωση οφειλής κατά περίπτωση χορηγείται για το συγκεκριμένο, μη δεσμευμένο ακίνητο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτών κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ΚΦΔ και τα  οριζόμενα στις Αποφάσεις  ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1274 και 1275/2013, όπως ισχύουν.
Κατά την καταχώριση της δέσμευσης πρέπει να αναφέρεται στις παρατηρήσεις ο (απόφαση) τηρείται και στο αρχείο του Τμήματος Εσόδων, ώστε να εξασφαλίζεται η
εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας.Σημειώνεται ότι η δέσμευση καταχωρείται μόνο από την υπηρεσία (Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο), ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την παραλαβή δήλωσης
φορολογίας του φορολογούμενου, του οποίου δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία και αίρεται εφόσον αρθεί η απαγόρευση.αριθμός της διάταξης (απόφασης) της Αρχής του άρθρου 7 ν.3691/2008.  Η διάταξη (απόφαση) τηρείται και στο αρχείο του ΤμήματΒ. Τμήμα Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης.
Εφόσον στη διάταξη (απόφαση) της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008 περιλαμβάνεται η ανωτέρω απαγόρευση εκποίησης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο διάθεσης περιουσιακού στοιχείου (κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων κ.λπ.), οποιαδήποτε πράξη εκποίησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επίσπευση προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού, των δεσμευθέντων κατά περίπτωση περιουσιακών  Εσόδων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας.Σημειώνεται ότι η δέσμευση καταχωρείται μόνο από την υπηρεσία (Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο), ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την παραλαβή δήλωσηςφορολογίας του φορολογούμενου, του οποίου δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία  και αίρεται εφόσον αρθεί η απαγόρευση
Β. Τμήμα Δικαστικό και Νομικής Υποστήριξης
Εφόσον στη διάταξη (απόφαση) της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008 περιλαμβάνεται η ανωτέρω απαγόρευση εκποίησης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο διάθεσης περιουσιακού στοιχείου (κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων κ.λπ.), οποιαδήποτε πράξη εκποίησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επίσπευση προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού, των δεσμευθέντων κατά περίπτωση περιουσιακών στοιχείων καθίσταται μη νόμιμη, μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, δηλαδή την έκδοση αμετάκλητης απόφασης του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου ή την για οποιοδήποτε λόγο ανάκληση της διάταξης, με την οποία επιβλήθηκε η δέσμευση. Τα παραπάνω έγιναν δεκτά και με την αρ. 399/2013 ομόφωνη Γνωμοδότηση της Α΄ Τακτικής Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, η απαγόρευση εκποίησης ακινήτου περιουσίας που επιβλήθηκε με διάταξη του Προέδρου της Αρχής του άρθρου 7 του ν.3691/2008, κατά τις διατάξεις των άρθρων 46 (δήμευση περιουσιακών στοιχείων) και 48 (δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων) του ν.3691/2008,
εμποδίζει την επίσπευση προγράμματος πλειστηριαστου Δημοσίου λόγω ανεξόφλητων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, δηλαδή την έκδοση αμετακλήτου αποφάσεως του αρμοδίου ποινικού Δικαστηρίου ή την για οποιοδήποτε λόγο ανάκληση της διάταξης, με την οποία επιβλήθηκε η δέσμευση.
Επισημαίνεται ότι, η ανωτέρω απαγόρευση δεν εμποδίζει την κίνηση της διαδικασίας διοικητικής εκτέλεσης (επιβολής κατάσχεσης, κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων
στα χέρια τρίτων κ.λπ.) των δεσμευθέντων περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 40 τουν.3691/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 68 του ν. 4174/2013, ειδικά στις περιπτώσεις διενέργειας φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων και κατά τη διαδικασία είσπραξης χρεών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών δύναται να ζητήσει και να λάβει από την Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 κάθε διαθέσιμη σε αυτήν πληροφορία που είναι πιθανό να σχετίζεται με το διενεργούμενο  έλεγχο ή με την επιδιωκόμενη είσπραξη χρέους του υπόχρεου. Η Αρχή δύναται να  αποφασίσει να μην παράσχει τις πληροφορίες, εάν η παροχή των πληροφοριών θα έθετεσε κίνδυνο μια συνεχιζόμενη έρευνα της Αρχής. Αυτή η άρνηση δεν μπορεί να υπερβεί  χρονικά τους έξι (6) μήνες. Ωστόσο, όπως ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 15 το ν.4174/2013, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να λαμβάνει γνώση πληροφοριών ή εγγράφων που αφορούν σε ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ή των ποινικών δικαστηρίων, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια του αρμόδιου Εισαγγελέα. Αρμόδιος για την υποβολή αιτήματος προς την Αρχή του άρθρου 7 το3691/2008 για αιτήματος προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα για χορήγηση έγγραφης άδειας για λήψη
πληροφοριών ή εγγράφων για υποθέσεις που εκκρεμούν όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω είναι «ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή του Ειδικού Συνεργείου
Ελέγχου του άρθρου 39 του ν.1914/1990, όπως ισχύει, υπάλληλος των οποίων διενεργεί τον έλεγχο ή ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου που επιδιώκει την
είσπραξη της οφειλής ή ο Προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης ή ο  Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που παραλαμβάνει την προβλεπόμενη δήλωση, σύμφωνα με τα
οριζόμενα στην παρούσα» (περίπτωση 6 της υπ’αριθ.Δ6Α 1036682 ΕΞ 2014/25.2.2014
Απόφαση Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’αριθ.Δ6Α
1054391 ΕΞ 2014/1.4.2014 Απόφαση Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων). Σημειώνεται ότι το αίτημα, είτε προς την Αρχή, είτε προς τον Εισαγγελέα προκειμένου για αναζήτηση
πληροφοριών, όπως περιγράφεται ανωτέρω, θα πρέπει να υποβάλλεται μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης και συνεπώς κρίνεται   απολύτως απαραίτητο.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλείσθε για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων  σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται και με την παρούσα εγκύκλιο.
Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ



Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986,   στην οποία να δηλώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος : α)  είναι άνεργος. β)  είναι ανασφάλιστος. γ)  δε δικαιούται σύνταξη εσωτερικού η εξωτερικού. δ) σε περίπτωση που ασφαλιστεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα υποχρεούται άμεσα να ενημερώσει την Υπηρεσία μας και να  επιστρέψει το  βιβλιάριο. ε)  δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση. Εκκαθαριστικό Εφορίας  (του προηγούμενου έτους, αντίγραφο δήλωσης του τρέχοντος έτους και Ε9 αν προκύπτουν ακίνητα και Ε2)  . Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή αντίγραφα όλων των σελίδων του Διαβατηρίου και Ειδικού δελτίου Ταυτότητας ομογενούς . Πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο κατοικίας ) ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο. Φωτοαντίγραφο της Κάρτας Ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. για τα ικανά προς εργασία άτομα από 29 έως 55 ετών. Δύο φωτογραφίες  (σε περίπτωση που εκδίδεται  για πρώτη φορά βιβλιάριο ανασφαλίστου) Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο που να αναφέρει  το είδος της πάθησης ή βεβαίωση εισαγωγής  σε Νοσοκομείο, εφόσον παραμένει νοσηλευόμενος. Για έγγαμους απαιτούνται  δικαιολογητικά και  για τους δύο συζύγους,  εάν είναι  διαζευγμένοι   το διαζύγιο  και  εάν είναι  σε διάσταση  Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986,   στην οποία να δηλώνεται ότι είναι σε διάσταση. Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης στον Ο.Γ.Α.  θα προσκομίζουν τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης των δικαιολογητικών για σύνταξη.  Για άτομα με αναπηρία απαιτείται  αντίγραφο γνωμάτευσης υγειονομικής Επιτροπής  Βεβαίωση ασφαλιστικών φορέων από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ασφαλισμένος και δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική & νοσοκομειακή περίθαλψη για το έτος…………..(Οι βεβαιώσεις από τους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ- ΟΑΕΕ- ΟΓΑ περί μη ασφάλισης ζητούνται αυτεπάγγελτα). Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. (ζητείται αυτεπάγγελτα). Στην περίπτωση βραχυπρόθεσμης ανανέωσης του βιβλιαρίου (μέχρι 2 μήνες) κατατίθεται και το υπάρχον βιβλιάριο.


Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΦΕΚ 4261/2014 ΑΘΡΟ 169


Τροποποιήσεις του π.δ. 237/1986
1. Το άρθρο 5 παρ. 2 του π.δ. 237/1986 αντικαθίσταται
ως ακολούθως:
«2. Η κατά το άρθρο 2 ασφαλιστική κάλυψη:
Α. Αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του
οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από
την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστη
ρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης,
Β. ισχύει για όσο χρόνο ορίζεται στο ασφαλιστήριο, και
Γ. αποδεικνύεται, έναντι των οργάνων που είναι αρμό
δια για την επιβολή των κυρώσεων της παραγράφου 4
του παρόντος, από την κατοχή του ασφαλιστηρίου, το
οποίο αποστέλλει ο ασφαλιστής στον ασφαλισμένο ή
τον λήπτη της ασφάλισης εντός πέντε (5) ημερών από
την είσπραξη του ασφαλίστρου.
Δ. Σε περίπτωση ελέγχου από όργανα, που είναι αρμό−
δια για την επιβολή των κυρώσεων, εντός του ανωτέρω
χρονικού διαστήματος των  πέντε  (5) ημερολογιακών ημερών αρκεί η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του απαιτούμενου ποσού ασφάλισης του οχήματος.»
2. Στο άρθρο 5 του π.δ. 237/1986 μετά το τέλος της
παραγράφου 2, προστίθενται παράγραφοι 2.α, 2.β και
2.γ ως εξής:
«2.α. Η ασφαλιστική επιχείρηση μπορεί να αντιτάξει
τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης έναντι του ζημι−
ωθέντος τρίτου, μετά την πάροδο δεκαέξι (16) ημερών
από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το
ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται
οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη  της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.
2.β. Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης επι−
τρέπεται μόνον μετά την εμπρόθεσμη καταβολή του
ασφαλίστρου της επόμενης ασφαλιστικής περιόδου, το
αργότερο έως την λήξη της ισχύουσας ασφαλιστικής  σύμβασης.
2.γ. Η ασφαλιστική επιχείρηση ενημερώνει σε πραγμα−
τικό χρόνο το Κέντρο Πλητη διάρκεια ισχύος κάθε νέας ασφαλιστικής σύμβασης  και κάθε ανανέωση αυτής.»
3. Το στοιχείο α΄ της παρ. 4 του άρθρου 5 του π.δ. 237/ 1986 αντικαθίσταται ως εξής:
 «α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι (6) μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια και επί υποτροπής για τρία (3) χρόνια. Για τηνεπιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται  η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικου συμβολαιου ασφαλισης.
4. Στο στοιχείο α΄ της παρ. 6 του άρθρου 6 του π.δ. 237/1986 πριν από τις λέξεις «αιτιολογημένη προ σφορά» προστίθεται η λέξη «έγγραφη».
5. Στο στοιχείο β΄ της παρ. 6 του άρθρου 6 του π.δ. 237/1986 πριν από τις λέξεις «αιτιολογημένη απάντηση» προστίθεται η λέξη «έγγραφη».
6. Στο στοιχείο α΄ της παρ. 7 του άρθρου 6 του π.δ. 237/1986 πριν από τις λέξεις «αιτιολογημένη προσφορά» προστίθεται η λέξη «έγγραφη».
7. Στο στοιχείο β΄ της παρ. 7 του άρθρου 6 του π.δ. 237/1986 πριν από τις λέξεις «αιτιολογημένη απαντηση»  προστίθεται η λέξη «έγγραφη».
8. Στο άρθρο 6 του π.δ. 237/1986 προστίθεται όγδοη  παράγραφος ως εξής:
«. Ο χρόνος πληρωμής που αναφέρει η προσφορά αποζημίωσης, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις δέκα(10) ημέρες από την προσφορά, εκτός αντίθετης ειδικής  συμφωνίας των μερών. Αν συμφωνηθεί αυτούσια αποκατάσταση της ζημιάς, ο χρόνος αυτής δεν μπορει να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες από τη συμφωνία, εκτός αντίθετης ειδικής συμφωνίας των μερών.»
9. Στο άρθρο 6 του π.δ. 237/1986 προστίθεται ένατη παράγραφος ως εξής.. . Για την εφαρμογή των παραγράφων 6 και 7 του  παρόντος, με την αίτηση αποζημίωσης εξομοιώνονται οι δηλώσεις ατυχήματος που υποβάλλονται σύμφωνα  με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του παρόντος, η τυχόν  φιλική δήλωση τροχαίου ατυχήματος του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.), και κάθε εν γένει έγγραφη με επιστολή είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή  τηλεομοιοτυπία ενημέρωση προς τον ασφαλιστή είτε από τον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης είτε
από τον τρίτο δικαιούχο αποζημίωσης, ότι επήλθε ο ασφαλιζόμενος κίνδυνος.»
10. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 6 του  π.δ. 237/1986 αντικαθίσταται η φράση «μετά τη λήξη του  διμήνου», σε «μετά τη λήξη του τριμήνου».
11. Η παρ. 4 του άρθρου 6α του π.δ. 237/1986 διαγράφεται από το άρθρο 6α και προστίθεται αυτούσια στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 237/1986.
12. Η παρ. 1 του άρθρου 6α του π.δ. 237/1986 καταργείται.
13. Η παρ. 2 του άρθρου 6α του π.δ. 237/1986 αναριθμείται σε παράγραφο 1 και η παράγραφος 2 αντικαθισταται ως εξής:
«2. Όπου προβλέπεται έγγραφη επικοινωνία του ασφαλιστή με τον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο ή τον δικαιούχο αποζημίωσης, η επικοινωνία αυτή μπορεί  να γίνεται είτε με επιστολή είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή τηλεομοιοτυπία ή με αποστολή μηνύματος σε συσκευή κινητής τηλεφωνίας, σε στοιχεία επικοινωνίας  που οι τελευταίοι έχουν δηλώσει εγγράφως ή με νόμιμα  ηχογραφημένη συνομιλία ότι επιθυμούν μέσω αυτών να συναλλάσσονται με τον ασφαλιστή.»
14. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του π.δ. 237/1986 καταργείται και οι παράγραφοι 3 και 4 αναριθμούνται σε 2  και 3 αντιστοίχως.
15. Το άρθρο 11α του π.δ. 237/1986 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 11α
Πρόωρη λύση της ασφαλιστικής σύμβασης
1. Τα μέρη που συμβάλλονται στην ασφαλιστική σύμβαση μπορούν να λύουν αυτήν, οποτεδήποτε, με έγγραφη συμφωνία.
2. Ο λήπτης της ασφάλισης ή/και ο ασφαλισμένος μπορούν να καταγγέλλουν την ασφαλιστική σύμβαση  οποτεδήποτε, με επιστολή που αποστέλλεται είτε με
μορφή τηλεομοιοτυπίας είτε ηλεκτρονικά, στα στοιχεία επικοινωνίας που αναγράφει η ασφαλιστική επιχείρηση  στην επίσημη ιστοσελίδα της και στα κάθε είδους έντυπά της.  Τα αποτελέσματα της καταγγελίας ως προς τα συμβαλλόμενα μέρη επέρχονται άμεσα από την ημερομηνία περιέλευσης αυτής στην ασφαλιστική επιχείρηση.
3. Η ασφαλιστική επιχείρηση μπορεί, με επιστολή, να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση μόνο για παράβαση ουσιώδους όρου αυτής από τον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο και βαρύνεται με την απόδειξη της παράβασης. Με τη δήλωση της καταγγελίας, η οποία απευθύνεται στο λήπτη της ασφάλισης ή/και τον ασφαλισμένο, γνωστοποιείται ότι, η μη συμμόρφωσήτους με τον παραβιασθέντα ουσιώδη όρο εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της καταγγελίας, επιφέρει τη λύση της ασφαλιστικής σύμβασης.
4. Η επιστολή της προηγούμενης παραγράφου αποστέλλεται στη διεύθυνση της κατοικίας ή διαμονής τουλήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο. Ως κατοικία ή διαμονή,θεωρείται και η τελευταία διεύθυνση που ο λήπτης της ασφάλισης ή/και ο ασφαλισμένος δήλωσε εγγράφως στην ασφαλιστική επιχείρηση. Τα αποτελέσματα της επιστολής επέρχονται ανεξάρτητα από την άρνηση τουλήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου να παραλάβουν αυτή ή τη μη ανεύρεσή τους στις διευθύνσειςκατοικίας, ή διαμονής ή τη μη προσέλευσή τους στοταχυδρομείο για την παραλαβή της.
5. Σε κάθε περίπτωση πρόωρης λήξης της ισχύος της σύμβασης ασφάλισης σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου, η ασφαλιστική επιχείρηση ενημερώνει σχετικά το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου. Ειδικά στην περίπτωση της  παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την 30ή ημέρα από την αποστολή της σχετικής επιστολής. Η ασφαλιστική επιχείρηση δύναται να αντιτάξει έναντι του τρίτου ζημωθέντος τη λύση της σύμβασης ασφάλισης μόνον μετά την πάροδο δεκαέξι (16) ημερών από την ενημέρωση των προηγούμενων εδαφίων.»
6. Στην παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 237/1986, μετά τις νλέξεις «αρμόδια αρχή», προστίθενται οι λέξεις «κατά τιςδιατάξεις του άρθρου 49 παρ. 2γ του ν. 2696/1999 (Α΄ 57).»
7. Η παρ. 4 του άρθρου 38 του π.δ. 237/1986 καταργείται.
8. Εισάγεται τελική διάταξη με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Τελικές Διατάξεις
Καταργείται η υπ’ αριθμ. Κ4/2674/14.12.1977 (Β΄ 1291)
Απόφαση του Υπουργού Εμπορίου.»

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ


NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4250 αθρο 1
Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992(Α΄ 161) και λοιπές  ρυθμίσεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
MΕΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ  ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Άρθρο 1
Κατάργηση της υποχρέωσης επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων
1. Το άρθρο 1 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45) τροποποιείται  ως εξής: «Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού εφαρμόζονται στο Δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης  και στα άλλα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις.»
2. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 11 του ν. 2690/ 1999 (Α΄ 45) καταργούνται και παράγραφος 2 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
«2.α. Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου εφαρμό
ζονται στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδι−
οίκησης (Ο.Τ.Α.), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξειςαπό κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετή σιου προϋπολογισμού τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005, καθώς και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α..
 β. Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρω−
τοτύπων εγγράφων, με την επιφύλαξη της περίπτωσης
δ΄ και των εγγράφων που προσκομίζονται για δικαστική
χρήση, που έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους
φορείς της περίπτωσης α΄ ή επικυρωμένων αντιγράφων
των εγγράφων αυτών από τους ενδιαφερόμενους για
το σύνολο των συναλλαγών τους με τις υπηρεσίες και
τους φορείς της περίπτωσης α΄.
Αντί πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων, υπο−
βάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από τις
υπηρεσίες και τους φορείς της περίπτωσης α΄, ευκρινή
φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων που εκ−
δόθηκαν από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς ή
των ακριβών αντιγράφων τους.
Ομοίως, υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά
αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα
ιδιωτικών εγγράφων τα οποία έχουν επικυρωθεί από
δικηγόρο, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα
πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς της περίπτωσης α΄.
Ομοίως, υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά απο−
δεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων  που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.
Οι υπηρεσίες και οι φορείς στους οποίους κατατίθε−
νται φωτοαντίγραφα, κατά τα ανωτέρω, υποχρεούνται
να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο προκειμένου
να εξακριβώσουν την ακρίβεια των στοιχείων που ανα−
γράφονται σε αυτά, σε τουλάχιστον πέντε τοις εκατό
(5%) των φωτοαντιγράφων που υποβλήθηκαν κατά το
αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ιδίως ζητώντας τη συν−
δρομή των υπηρεσιών ή των φορέων που εξέδωσαν τα
πρωτότυπα. Τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου εν
συνεχεία κοινοποιούνται στην καθ’ ύλην αρμόδια οργα
νική μονάδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμι−
σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο
έλεγχο ότι υποβλήθηκαν αλλοιωμένα φωτοαντίγραφα,
εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ.
6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 και που επιβάλλο−
νται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον η πράξη αυτή δεν
τιμωρείται αυστηρότερα από άλλη ποινική διάταξη, η
διοικητική ή άλλη πράξη, για την έκδοση της οποίας
υποβλήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, ανακαλείται
αμέσως.
γ. Οι διοικητικές αρχές και τα ΚΕΠ εξακολουθούν να
επικυρώνουν αντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το
ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής (όπως ορίζε−
ται στο άρθρο 1 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), που το εξέδω
σε, μόνο στην περίπτωση που αυτά υποβάλλονται από
τον ενδιαφερόμενο σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις
διατάξεις του παρόντος. Αντίγραφα των ανωτέρω επι−
κυρώνονται και από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους,
 σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση των
λειτουργημάτων τους.
Ομοίως, οι διοικητικές αρχές και τα ΚΕΠ εξακολου−
θούν να επικυρώνουν αντίγραφα από αντίγραφα ιδιω−
τικών εγγράφων ή εγγράφων που έχουν εκδοθεί από
αλλοδαπές αρχές, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικη
γόρο, μόνο στην περίπτωση που αυτά υποβάλλονται σε
φορείς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος.
δ. Η απαίτηση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων, που
έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς της
περίπτωσης α΄, όταν προβλέπεται ρητά από την κείμενη
νομοθεσία, καταργείται με την παρέλευση τριών μηνών
από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Εντός του
προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, με απόφα−
ση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλε−
κτρονικής Διακυβέρνησης και του κάθε φορά αρμόδιου
Υπουργού μπορεί να ορίζεται, κατά περίπτωση, η διατή
ρηση της απαίτησης υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων
σε διαδικασίες, εφόσον το επιβάλλουν εξαιρετικοί λόγοι, που αναφέρονται ρητώς σε αυτήν.
ε. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης δ΄, από τη δη−
μοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται κάθε ειδική
ή γενική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις αυτού.»

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠ.ΑΡΙΘ 121/ΑΡ ΦΥΛΛΟΥ 183/ 3/8/2008 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.


ΑΡΘΡΟ 2
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
1. Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον κανονισμό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τη  συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται :
α. Nα συμμορφώνονται με τις διατάξεις του  παρόντος  διατάγματος, ειδικά όσον αφορά την υποχρέωση ορθής  συνταγογράφησης, τις διατάξεις της νομοθεσίας και των οδηγιών των αρμοδίων Υπουργείων περί του τρόπου, χρόνου και όρων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους.
β. Να ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.
γ. Να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών και να τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος.
δ. Να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας και να διαπιστώνουν  εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας, βεβαιώνοντας ότι υπάρχειικανότητα.
ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα  φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο  για νοσήματα της ειδικότητάς τους. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και  σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.
στ. Να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, για την ίδια νόσο, ώστε  να αποφεύγεται η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων  η δραστική ουσία των οποίων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στο συγκεκριμένο ασθενή ή ακατάλληλη για την περίπτωσή του. Επιτρέπεται όμως η αναγραφήισοδυνάμου σκευάσματος που ταυτίζεται φαρμακολογικώς από πλευράς ουσίας με φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί. τους στους ασθενείς ασφαλισμένους του ιδρύματος που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μόνο όταν ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Για την εν λόγω  συνταγή χρησιμοποιείται ένα φύλλο του συνταγολογίου στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα φαρμάκωνπου καλύπτει, σύμφωνα με τη δοσολογία, τη θεραπευτική αγωγή των αντίστοιχων ημερών. Η εν λόγω  συνταγή θεωρείται από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρότου ιδρύματος. . Να μην προτρέπουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλισμένους να εκτελούν τις εκδιδόμενες συνταγές σε συγκεκριμένο φαρμακείο και να μην προσκομίζουν  οι ίδιοι τις συνταγές στο φαρμακείο για εκτέλεση. Η παράβαση αυτή συνεπάγεται και την πειθαρχική δίωξη του ιατρού από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. 2. Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος. Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενεσίμων διαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.
Επίσης συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι  ενός (1) μηνός καθώς και «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρiμηνης διάρκειας, μόνο  βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει  ο  γιατρός ειδικότητας  και πάντως όχι πέραν  της διετίας από την έκδοσή της. Τις αυτές υποχρεώσεις έχουν και οι ιατροί χωρίς ειδικότητα που συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ή  ασφαλιστικούς οργανισμούς υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 περ. στ’ του παρόντος διατάγματος.
3. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ανεξάρτητα τυχόν ποινικών ευθυνών,αποτελεί:
Για τους ιατρούς του ΕΣΥ καθώς και τους ιατρούς, μονίμους ή επί συμβάσει των ασφαλιστικών οργανισμών, πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία. Για τους ιατρούς τους συμβεβλημένους με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, λόγο διακοπής της σύμβασης από 10 εργάσιμες ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες, που  κρίνεται από το αρμόδιο όργανο. Σε περίπτωση υποτροπής διακόπτεται η σύμβαση. Νέα σύμβαση δεν μπορεί να συναφθεί πριν από την παρέλευση έξι (6) μηνών απότην καταγγελία. Για τους μη συμβεβλημένους ιατρούς, λόγο αποκλεισμού κάθε συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.Σε κάθε περίπτωση οι παραβάσεις των ιατρών γνωστοποιούνται και στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να επιβάλει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.
4. Σε περίπτωση παραβάσεως των προβλεπόμενων υπό του παρόντος άρθρου υποχρεώσεων των ιατρών πλην των αναφερομένων στην ανωτέρω παράγραφο πειθαρχικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται επιπλέον στους γιατρούς που συνδέονται  με  οποιαδήποτε σχέση με τους ασφαλιστικους οργανισμούς και τον ΟΠΑΔ, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους, οι κάτωθι κυρώσεις:
α. Σύσταση ή επίπληξη.
β. Πρόστιμο κυμαινόμενο από 500 − 10.000 € αναλόγως με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των προστίμων, τα ποσά αυτά εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων εφαρμόζονται ανάλογα τα αναφερόμενα στην περ. στ΄ του  άρθρου 4  του παρόντος δ/τος.